Despre Noi

Se spune că trecutul este temelia identității culturale și personale, iar privind prin lentila vremurilor apuse, prezentul își descifrează enigmele, acțiunile, iar viitorul își potrivește mai înțelept busola. Cunoașterea trecutului nu este neapărat un exercițiu de nostalgie, ci mai degrabă unul de responsabilitate; de responsabilitate pentru cei care au fost, cei care sunt și cei care vor fi.

Muzica sacră, de la începuturile ei și până acum, a trecut prin diferite etape și schimbări, adoptând noi forme și semnificații, însă întotdeauna a reflectat dorința și setea omului după divin, după transcendental, creând o punte între cele omenești și cele sfinte.

Căutând prin arhiva corului Mesagerii Speranței, am descoperit certificatul de naștere al acestuia, plin de colb care miroase a muzică, multă muzică, muzică sacră. Nu se deslușește foarte bine ziua de naștere... undeva prin anii 1975-1976. Inițial numele și prenumele sale au fost „Corul bisericii Piatra Neamț”, însă cu puțin timp înainte de majorat, a primit numele actual. La rubrica „părinți” găsim numele unor tineri cu inițiativă, talent, viziune, dragoste de muzică, de cânt și mai ales, de Dumnezeu.

Născut în inima Moldovei, într-unul dintre cele mai cochete orașe din munții Neamțului, nu a știut niciodată pentru cât timp a venit să încânte auzul ascultătorilor, însă întotdeauna și-a cunoscut scopul și menirea și anume aceea de a promova muzica corală sacră, la cele mai înalte standarde. La început, acea mână de tineri amatori în ale muzicii, dar profesioniști în ale iubirii față de această artă de natură divină, contribuiau cu darul lor la desfășurarea serviciului divin, așa cum se întâmpla în majoritatea bisericilor adventiste de la vremea aceea. Cu timpul însă, corul bisericii a devenit o emblemă a Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea din Piatra Neamț, un tot indisolubil, cu ajutorul unor oameni dedicați, cu suflet curat și bun, care au depus în contul corului mare parte din timpul și talentele lor, Petrică și Magdolna Cosma. Sub îndrumarea acestei familii înzestrate și dedicate acestei lucrări, corul a reușit să dăinuie în timp, lăsând în urmă ecouri sublime.

Notorietatea corului Mesagerii Speranței a depășit granițele județului Neamț, devenind un reper în mediul creștin adventist la nivel național și nu numai. Cu mulți ani în urmă, în cadrul Vacanțelor Muzicale – eveniment care cuprindea concerte și cursuri de măiestrie, dirijat – doamna Cosma a asistat la cursurile maestrului Marin Constantin, prezent la Piatra Neamț împreună cu Corul Madrigal. La evenimentul respectiv, a avut șansa de a vedea îndeaproape un dirijor rafinat, extrem de pregătit, profund și exigent, un om renumit pentru talentul său inegalabil. Marcată fiind de personalitatea dumnealui, l-a invitat la Biserica Adventistă de Ziua a Șaptea din Piatra Neamț pentru a asculta corul Mesagerii Speranței. Cu acea ocazie, corul a interpretat trei piese, una dintre ele scrisă de un compozitor din Urleta, localitatea natală a maestrului. Reacția acestuia a fost: „După Corul Madrigal, cel mai bun cor din țară sunteți voi, Mesagerii!”, gratulare venită de la cel mai înalt for al muzicii corale.

Aprecierea maestrului Marin Constantin a fost coroborată în repetate rânduri, la concursuri naționale și internaționale, în cadrul cărora Corul Mesagerii Speranței a obținut importante premii:

  • În anul 1990, la Concursul de Muzică Sacră: Marele Premiu
  • În 1993, în Ungaria, Diploma de Argint – cuvântul „diploma” reprezentând premiul I, iar metalul „argint”, categoria corului
  • În 1994, în Italia, Diploma de Argint
  • În 1997, în Germania, Diploma de Argint

În ciuda vicisitudinilor vremii, prin harul și bunătatea Celui de sus, corul a atins ținte mari, deși posibilitatea de a concerta era foarte restrânsă. Însă după evenimentul istoric din 1989, dezvoltarea acestuia și-a atins apogeul, organizând concerte atât la nivel național cât și internațional – Germania, Italia, Ungaria, Iugoslavia, Norvegia, Austria, Republica Moldova, Elveția și Olanda. Repertoriul cuprinde piese din perioada preclasică – Praetorius, Bach, Händel, Palestrina, Vivaldi, perioada clasică – Haydn, Mozart, Beethoven, perioada romantică – Bartholdy, Faure, Saens, Bortniansky, repertoriu românesc – Chirescu, Musicescu, Cucu și contemporani – Geantă, Tajti, Stroici.

Din nefericire, epoca de splendoare a corului s-a încheiat spre sfârșitul anilor ´90, când din cauza condițiilor economice și a mișcărilor sociale și demografice pricinuite de aceasta, mesagerii s-au răspândit în toate colțurile lumii. A fost un moment de cotitură, un moment în care aparent corul avea să-și trăiască ultimele zile, după care urma sa fie doar... istorie. Însă flacăra aprinsă în trecut a mocnit în inima mesagerilor ani buni, iar în anul 2003 s-au întâlnit pe meleagurile natale și preț de câteva ore, sufletele lor au vibrat în aceeași tonalitate, în același ritm și cu aceeași intensitate.

Se pare că numele corului nu a fost doar o alegere de cuvinte care să formeze o sintagmă frumoasă, ci declarația unui adevăr și a unui statut, gravat cu solemnitate în sufletele coriștilor. Speranța a fost cea care i-a adunat și tot speranța a fost cea care i-a ținut aproape în ciuda distanței spațiale și temporale.

În anul 2022, la o vârstă demnă de respect, plin de curaj și determinare, corul Mesagerii Speranței s-a născut din nou. Cu ocazia aniversării a 100 de ani de istorie adventă în Piatra Neamț, corul Mesagerii Speranței și-a luat din nou zborul, cu multe emoții, cu o incomensurabilă doză de entuziasm și o acută necesitate de a trasa din nou standardele muzicii sacre adevărate. Un an mai târziu, a susținut două concerte în Elveția, iar acum și-a strâns mesagerii din cele patru zări pentru ocazia întâlnirii la Paris, în acorduri menite să poarte gândul și sufletul cât mai aproape de El.

Autor: Astrid D. Tudorica Dinescu